Eemil Wallin Don't tread on me

Sotatanner - raportti median kirsikanpoiminnasta

http://nyt.fi/a1305974974384
 

Toimittaja Maria Petterson on käynyt kirsikanpoimintareissulla heinäkuussa Malmössä.

Raportti on ihan hassu, ja se on kerännyt jo parituhatta jakoa sosiaalisessa mediassa. Sisältö on piikittelevää, ja kohde mainitaan suoraan: "suomalaiset maahanmuuton vastustajat, blogistit, nettikommentoijat ja kansanedustajat." Teksti on (tietysti) suunnattu myös Kallioon, Punavuoreen ja muille nyt.fin lukijoille.

Tässä tekstissä on kuitenkin jotain hyvin väärää. Siis siinnä mielessä, että sitä voidaan pitää varteenotettavana tai edes hyvän maun omaavana. Onneksi Suomessa on sananvapaus, joten media voi vapaasti kirjoitella omat näkemyksensä kriiseistä, sodista ja nyt tämän kesän hip-kohteeksi valitusta multikulturalismista.

Artikkelin selvä pyrkimys on se, että aiemmin kuvatut yhteiskunnalliset lieveilmiöt, kuten huumekauppa ja kranaatti-iskut, eivät yksinkertaisesti ole tosia tai ne eivät häiritse tätä ruotsalaisen sosiaalisen insinööritoiminnan mestarikoneen idyylisyyttä arkiselle turistille. Voin itsekin lähteä huomenna retkelle Korkeasaareen, ja todeta Suomessa olevan leijonia. On kuitenkin järjetöntä implikoida faktoja vastaan. Kyllä, Malmössä on tehty tämän vuoden aikana useita kranaatti-iskuja. Jo yksikin on liikaa, eikä tässä vaiheessa kannata edes aloittaa muiden yhteiskunnallisten epäkohtien setvimistä kyseisessä kaupungissa.

Miettikää kuitenkin, millaista on elää kaupungeissa, jossa tällainen toiminta on arkipäivää. Niiden asukkaiden näkemys asiasta ei kantaudu Helsinkiin asti.

Toinen varsin ikävä asia on se, että Petterson tekee viittauksia ja analogioita satiirissaan suuremman luokan kriisipesäkkeisiin: Somalian Mogadishuun ja Syyrian Aleppoon. En tiedä, onko Petterson käynyt kyseisissä kaupungeissa, mutta luulisi nyt kuitenkin suomalaisen juornalistin tietävän, että kyseisillä alueilla on joskus ollut tai juuri nyt on taisteluja. Eikä sellaisia semanttisia taisteluja. Sellaisia missä ihmisiä kuolee. Aiempien viittausten nojalla onkin perusteltua väittää suoraan, että Helsingin Sanomien juornalisti tekee pilaa ihmisistä, joille oma ideologia on ollut tärkeämpää kuin oma hyvinvointi, tai vielä pahempaa, ihmisistä, joilla ei ole ollut vaihtoehtoja. Tämä pilanteko on hänen oma tapansa viestittää siitä, että maahanmuutolla ei ole sen kummempia lieveilmiöitä. Ja vaikka Malmössa todella olisikin artikkelissa kuvattu tilanne, olisi yllämainittu silti pyhempää. En ole nimittäin kuullut vielä ryhmittymästä, joka taistelisi Ruotsia vastaan. Sotilaallisesti.

Toivon todella, että tämän tekstin ja linkin sisällön lukeneet ymmärtävät sen, että on erilaisia tapoja saada tietty viesti läpi. Minun viestini on se, että Petterson ja vastaava toimittaja ovat tehneet ylilyönnin artikkelin julkaisussa. Viestiin kuuluu myös se, että rivien välistä voi, saa, ja pitää lukea. Lopuksi, myös se, että Petterson ei yksinkertaisesti pysty argumentoimaan faktuaalistenkin asioiden pohjalta monikultturismin puolesta, vaan ajautuu tämän luokan retorisiin virheisiin. Säälittävää.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat